Βιομηχανική ψύξη και Ηλεκτρομηχανολογικά έργα υψηλής ποιότητας


Αντλίες θερμότητας, αλήθειες και ψέματα.

Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2012

Με δεδομένη την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον ερχόμενο χειμώνα πολλοί καταναλωτές εξετάζουν την τοποθέτηση μίας αντλίας θερμότητας ως ένα μέτρο για την μείωση της δαπάνης θέρμανσης. Η έρευνα αγοράς που ακολουθεί συνήθως φορτώνει τον ενδιαφερόμενο με έναν καταιγισμό πληροφοριών που τελικά καθιστά την επιλογή της σωστής λύσης δυσκολότερη από ότι φάνταζε πρίν. Τι απ' όλα αυτά είναι αλήθεια τελικά ;

1. Οι αντλίες θερμότητας δεν καίνε ρεύμα. Καταναλώνουν όμως, όσο χρειάζεται ο συμπιεστής για να παραχθεί το απαραίτητο μηχανικό έργο που απαιτεί η μεταφορά πολλαπλάσιας (συνήθως από τρείς έως και έξι φορές επάνω) ποσότητας θερμότητας από το ψυχρό περιβάλλον στο θερμό εσωτερικό του θερμαινόμενου χώρου. Χωρίς την λειτουργία του συμπιεστή, σύμφωνα με το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα, η μεταφορά θερμότητας θα γινόταν ανάποδα ώστε τελικά ο θερμαινόμενος χώρος και το περιβάλλον θα αντάλλασαν θερμότητα μέχρι να εξισωθούν. (Γι αυτό ένας χώρος όταν διακόπτεται η λειτουργία θέρμανσης ψύχεται.). Η λειτουργία αυτή αναλύεται διεξοδικότερα από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αντλιών θερμότητας DAIKIN εδώ.

2. Ένας λέβητας ξύλου ή pellet είναι καλή λύση ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σχετική με πολλούς παράγοντες. Μιά ανασκόπηση της εξέλιξης των συστημάτων θέρμανσης θα βοηθούσε σε αυτή την απάντηση. Πριν εμφανιστούν τα σημερινά συστήματα θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο και φυσικό αέριο θερμαίναμε τα σπίτια μας με σόμπες πετρελαίου και παλαιότερα με τζάκια. Η ύπαρξη εστίας σε κάθε σπίτι για την θέρμανση και το μαγείρεμα είναι ένα πολιτιστικό στοιχείο που το βρίσκουμε στα Ομηρικά έπη και ακόμη παλαιότερα. Ο λόγος για τον οποίο η σόμπα αντικατέστησε το τζάκι είναι γιατί η συγκεντρωμένη ενέργεια αποθηκευμένη σε μικρή ποσότητα ενός φθηνού τότε καυσίμου έκανε την καθημερινή διαδικασία μεταφοράς κάυσιμης ξυλείας περιτή. Πολύ απλά με το πετρέλαιο δεν χρειαζόταν πλέον να κουβαλάμε ξύλα και στάχτες. Το επόμενο βήμα ήταν η εφαρμογή λεβήτων ζεστού νερού και θερμαντικών σωμάτων που μπορούσαν πλέον να διανείμουν την παραγόμενη θερμότητα σε όλους τους χώρους (ακόμη και στο μπάνιο !) και όχι μόνο στο κέντρο του σπιτιού και πέριξ της εστίας θέρμανσης. Εγκαθιστώντας έναν λέβητα ξύλου ή pellet επαναφέρνουμε στην καθημερινότητά μας διαδικασίες που είχαμε ξεχάσει όπως η μεταφορά των ξύλων και της στάχτης και που είχαν αντικατασταθεί από το γύρισμα του διακόπτη του θερμοστάτη. Άρα για να διαπιστώσει κανείς εάν θα έκανε καλά να τοποθετήσει στην εγκατάστασή του έναν λέβητα ξύλου ή pellet θα έπρεπε να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις :

- Μπορώ να μεταφέρω κάθε μέρα την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου - προσοχή εδώ για μεγάλους λέβητες όπως σε εφαρμογές ξενοδοχείων, πολυκατοικιών κ.λ.π. (ακόμη και τις ημέρες που είμαι κουρασμένος και γυρνώ από τη δουλειά μου αργά και το μόνο που θέλω είναι να ξεκουραστώ σε ένα ζεστό σπίτι ;)

- Μπορώ να καθαρίζω σε τακτική βάση τον λέβητα και να πετάω τις στάχτες ;

-  Έχω πρόσβαση σε φθηνό και καλής ποιότητας καύσιμο pellet ή ξύλο ;

- Μπορώ να πληρώσω εφ' απάξ την υψηλότερη σχετικά τιμή για την εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας ;

Η απάντηση δεν είναι η ίδια για όλους και όλες οι παραπάνω λύσεις δεν είναι κατάλληλες για όλους.

- Συνεχίζεται